Untung Jual Burger di Malaysia

Tags

terkadang bila dipikir-pikir sebenarnya banyak peluang bisnis yang bisa kita usahakan hanya dengan berbekal sedikit modal. Contoh yang paling jelas adalah membuka gerai burger.

Mari kita lihat potensi keuntungan dari hasil penjualan burger.

Perkiraan biaya untuk 100 biji burger:

Roti burger, beli ikut paket ... 1 paket @ RM2.50 (tengok brand), so untuk 100 biji kena beli 10 paket jadi total biaya RM2.50 X 10 = RM25.00.



Daging / Ayam burger, beli ikut paket ... 1 paket @ RM3.50 (tengok brand juga), so untuk 100 biji kena beli 10 paket jadi total biaya RM3.50 X 10 = RM35.00.

Sayuran seperti mentimun, bawang, tomat dsb.nya, perkiraan biaya sekitar RM10.00.

Telur, tak perlu beli seratus biji untuk seratus burger sebab bukan semua customer akan minta burger special yang ada telur. So, katakan beli 30 biji saja. Harga sebiji 30 sen, so 30 biji X RM0.30 = RM9.00.

Saus cabai, saus tomat dan mayones, perkiraan biaya bahan-bahan ini untuk buat 100 burger lebih kurang RM20.00.

Kertas pembalut, tisu dan kantong plastik, perkiraan biaya RM10.00.

So, total biaya untuk 100 burger adalah:

RM25 + RM35 + RM10 + RM9 + RM20 + RM10 = RM109.00

Seringkali orang meniaga burger ni (especially part-time) buka pada sore hari sampai malam. Contoh waktu bisnis 6 ptg - 12 mlm atau 8 mlm -1 pagi dsb.nya tergantung pada permintaan dan hari biasa atau hari minggu.

Andaikan rata-rata periode bisnis adalah 4 jam sehari (8 mlm sampai 12 mlm). Dalam sejam berbisnis, rasanya tidak ada masalah untuk menjual 25 biji. So, untuk 4 jam jumlah burger yang dijual = 25 x 4 jam = 100 biji.

jual burger

Total penjualan ini sebenarnya tergantung juga pada lokasi. Kalau dapat lokasi strategis seperti di kawasan taman perumahan yang ramai penduduk @ siswa ataupun di depan toko 24-jam (misalnya 7-eleven) tentu 25 biji per jam tidak ada masalah. Selain itu, di awal pembukaan gerai mungkin sangat kurang penjualan. Tapi lama-kelamaan bila banyak orang dah tahu bahwa di situ ada dijual burger, potensi pelanggan akan turut meningkat!

So, katakanlah bisa jual 100 biji setiap hari. Harga rata-rata sebiji ialah RM2.50, jadi jumlah penjualan sehari = RM2.50 x 100 = RM250.00.

Berapa untungnya? RM250 - RM109 = RM141!

Katakan juga berbisnis 6 hari dalam seminggu (cuti sehari cukuplah kan). So, sebulan = 6 x 4 minggu = 24 hari berdagang.

Untung sebulan = 24 hari x RM141 = RM3,384 !! Memang untung jual burger nie (kalau pandai urus duit ler)

jadi, jangan pandang ringan pada potensi meniaga burger ni. Jika kita rajin berusaha, insyaAllah satu hari pasti akan berhasil.


Teringat lak Tauke sewaktu zaman lepas SPM dulu, ada berbagi dengan dua orang lagi teman untuk buka gerai burger .. memang masyuk .. dan kebiasaannya pula waktu orang tengah azan shalat asar / maghrib hmm .. waktu itu lah juga banyak yang beratur nak beli burger .. sampaikan ada yang terlupa / lewatkan waktu sembahyang .. adehhh ..

Artikel Terkait